جهاد اقتصادي و چند نكته


 

نويسنده:يدالله جوانى




 
بر اساس يك سنت حسنه چندين ساله، رهبر معظم انقلاب اسلامي سال ها را با توجه به اولويت ها و ضرورت ها نامگذاري نموده و در همين راستا سال 1390، سال جهاد اقتصادي نامگذاري شد. در خصوص شعار سال جاري از نظر مفهومي، چيستي، چرايي، اهداف، الزامات، راهكارها، عوامل و موانع، جاي بحث فراوان وجود دارد.
بر اساس يك سنت حسنه چندين ساله، رهبر معظم انقلاب اسلامي سال ها را با توجه به اولويت ها و ضرورت ها نامگذاري نموده و در همين راستا سال 1390، سال جهاد اقتصادي نامگذاري شد. در خصوص شعار سال جاري از نظر مفهومي، چيستي، چرايي، اهداف، الزامات، راهكارها، عوامل و موانع، جاي بحث فراوان وجود دارد كه در اين نوشتار كوتاه به چند نكته مهم اشاره مي شود:

1-چيستي جهاد اقتصادي
 

جهاد از نظر لغوي به معناي تلاش و كوشش توأم با مبارزه با همه توان براي رسيدن به هدفي مشخص است. از نظر اصطلاحي در فقه اسلامي هر نوع تلاش و مبارزه با همه توان در راه خدا را جهاد گويند و اين كار و تلاش در راه خداوند آنچنان داراي پاداش عظيم است كه حضرت حق در قرآن كريم مي فرمايد: «فضل الله المجاهدين علي القاعدين اجراً عظيماً» جهاد از نظر هدف به جهاد نظامي، جهاد فرهنگي، جهاد اقتصادي و ... قابل دسته بندي است. بنابراين مي توان گفت جهاد اقتصادي، يعني كار و تلاش با همه توان در حوزه اقتصادي و مبارزه با موانع در اين عرصه براي پيشبرد جامعه اسلامي و توانمند كردن آن از نظر اقتصادي.

2- چرايي جهاد اقتصادي
 

يكي از اهداف نامگذاري سال ها از سوي مقام معظم رهبري، بيان اولويت ها براي مسئولان و مردم است. مشخص شدن اولويت ها سبب تمركز منابع بر آنها جهت تحقق اهداف است. نامگذاري سال 1390 به سال جهاد اقتصادي، در بردارنده اين پيام است كه در شرايط كنوني مسائل اقتصادي در ايران اسلامي بايد در كانون توجهات مسئولان و مردم باشد. انقلاب اسلامي و جمهوري اسلامي در وضعيتي قرار دارد كه توانمندسازي اقتصاد ايران يك ضرورت اجتناب ناپذير است. در فرآيند شكل دهي و ساختن امت اسلامي برخوردار از تمدن اسلامي نوين، ايران اسلامي نقش اساسي، محوري و الگويي براي يك و نيم ميليارد مسلمان دارد. ايران براي تبديل شدن به يك الگو و مدل براي تمامي آزاديخواهان و عدالتخواهان جهان و به ويژه مسلمانان، بايد از نظر اقتصادي شكوفا گردد و در جهان كنوني به يك قدرت اقتصادي قابل اطمينان و اتكا براي تمامي محرومين و مستضعفان عالم تبديل شود. بر همين اساس رهبر فرزانه انقلاب اسلامي، دهه چهارم انقلاب اسلامي را دهه پيشرفت و عدالت ناميده و براي تحقق اين شعار راهبردي دهه چهارم، سال 88 را سال حركت براي اصلاح الگوي مصرف، سال 89 را سال همت مضاعف و كار مضاعف و سال 90 را سال جهاد اقتصادي نامگذاري فرمودند. نامگذاري اين سال ها يك هدف واحد را تعقيب مي كند و آن تحقق پيشرفت و عدالت در دهه چهارم انقلاب است.

3- تمركز غرب بر جلوگيري از پيشرفت ايران اسلامي
 

طي چند سال گذشته، رشد ، توسعه و پيشرفت علمي و اقتصادي ايران اسلامي به دغدغه اصلي غرب تبديل شده است. غربي ها و به ويژه آمريكايي ها به خوبي دريافته اند كه اگر ايران توسعه يابد مي تواند به عنوان يك الگو و مدل براي بسياري از كشورها و جوامع بشري در قرن بيست ويكم ايفاي نقش نموده و تحولات اين قرن را رهبري نمايد. بر همين اساس آنها با تمام توان خود بسيج شده اند تا جلوي پيشرفت هاي علمي و اقتصادي ايران را بگيرند.
فشار بر ايران براي عقب نشيني هسته اي، تحريم هاي اقتصادي و مالي، تهديد به اقدام نظامي و تمركز بر جنگ نرم و عمليات رواني، تقويت جريانهاي ضد انقلابي و فتنه گران براي بي ثبات سازي ايران، مجموعه اي از اقدامات آمريكايي ها و صهيونيست ها براي جلوگيري از پيشرفت ايران است. در چنين شرايطي به كار بردن لفظ جهاد براي فعاليت هاي اقتصادي در ايران در شرايط كنوني از سوي مقام معظم رهبري معناي خاص خود را پيدا مي كند. در واقع كار و تلاش اقتصادي در چنين شرايطي در حكم جهاد في سبيل الله مي باشد و در درون اين حركت نوعي مبارزه با دشمنان اسلام و مسلمين قرار دارد.

4- راهكارهاي جهاد اقتصادي
 

براي تحقق امر جهاد اقتصادي و رسيدن به اهداف موردنظر بايد راهكارها را جست وجو كرد. گر چه احصاء راهكارها در هر يك از حوزه ها نياز به تأمل خاص خود دارد لكن موارد زير مي تواند در اين راستا به تحقق اين امر مهم كمك نمايد.
الف- فرهنگ سازي از طريق تبيين، ترويج و تبليغ درست جهاد اقتصادي.
در اين فرهنگ سازي، كار و تلاش و فعاليت اقتصادي براي عمران، آباداني و پيشرفت كشور اسلامي و رفع نيازمندي ها در هر زمينه اي بايد به يك ارزش تبديل شود. ارزشي كه در نزد خداوند پاداشي عظيم دارد. در اين فرهنگ سازي بايد بيكاري و كم كاري و از دست دادن منابع و فرصت ها به يك ضد ارزش تبديل گردد. در اين فرهنگ سازي بايد همگان به نوعي مسئوليت پذير گردند و بر اين اساس فعاليتي را انجام دهند.
ب- توجه به الزامات جهاد اقتصادي از قبيل نظم و انضباط مالي، مبارزه با مفاسد اقتصادي، تشويق ها و ...
ج- هماهنگي قوا و تبديل جهاد اقتصادي به يك باور در همه مسئولان و مردم
د- مديريت صحيح در حوزه اقتصاد
ه- اولويت بندي حوزه هاي فعاليت اقتصادي
و- پرهيز از اختلافات سياسي با تمركز بر روي امر جهاد اقتصادي

5- شاخص هاي تحقق امر جهاد اقتصادي
 

براي ارزيابي ميزان موفقيت در پايان سال 90 در اين امر مقدس مي توان شاخص هاي زير را به عنوان ملاك مورد توجه قرار داد.
الف- رشد اقتصادي ب- افزايش نرخ بهره وري
ج- كاهش تورم د- افزايش سرمايه گذاري به ويژه از سوي بخش خصوصي ه- ايجاد اشتغال و كاهش بيكاري
و- افزايش صادرات.
منبع:سايت بصيرت